Teun Kraaij maakte in september 2016 na lange twijfel de overstap van McKinsey naar BuyBay, waar hij nu werkt als Chief Strategy Officer. BuyBay biedt e-commerce bedrijven een oplossing voor retour gestuurde producten, waar e-commerce bedrijven zelf vaak niet sterk in zijn. Wij vroegen Teun naar zijn ervaring met zijn exit en zijn huidige baan.

Je werkt nu als CSO bij BuyBay. Wat bevalt je het meest aan deze nieuwe functie?

“Where to start? Het feit dat je voor jezelf bezig bent met ondernemen, dat is een game changer. Het grootste verschil voor mij is dat het een hele andere motivatie geeft. Als ik nu naar werk ga, dan bepaal ik wat ik doe en waar ik mijn tijd aan besteed. Ik zie direct impact en resultaat van wat ik doe. Ik doe wat ik doe omdat ik en mijn twee mede directors, en het hele team uiteraard, dat belangrijk vinden. Ik denk dat dat het allergrootste verschil is.”

“Op een gegeven moment moet je gewoon actie ondernemen en zien waar je tegenaan loopt. Vervolgens corrigeer je de koers weer en ga je verder.”

Kan je omschrijven hoe jouw typische dag bij BuyBay eruitziet?

“Voor zover er typische dagen zijn. Veel van wat ik doe is HR en recruiting. Ik steek veel tijd en energie in het samenstellen, het ontwikkelen en het behouden van het team. Dat is iets wat ik heb meegenomen van McKinsey, die relentless focus op mensen en op hun ontwikkeling. Ik geloof heilig dat de eerste tien mensen die ik heb aangenomen zullen bepalen hoe succesvol BuyBay wordt. Het grootste gedeelte van de dag ben ik daar mee bezig, om ons team vorm te geven, om mensen blij te maken, om mensen samen te laten werken.”

“Verder heb ik veel overleg met mijn medebestuursleden. Met z’n drieën runnen we de holding en samen bedenken wij de strategie. Waar gaan we heen? Gaan we een bepaalde klant benaderen? Willen we een investering ophalen? Op een gegeven moment moet je gewoon actie ondernemen en zien waar je tegenaan loopt. Vervolgens corrigeer je de koers weer en ga je verder.”

Heb je bij BuyBay gevonden wat je zocht?

“Ik heb bij BuyBay precies gevonden wat ik zocht, dat is wel heel bijzonder. Ik ben meer dan een jaar op zoek geweest naar wat ik echt wilde doen. Corporate functies bijvoorbeeld komen vanzelf op je weg, maar die waren voor mij totaal niet interessant. Omdat je daar voor een deel hetzelfde gaat doen als je bij je consultancy kantoor deed, maar dan voor een klant, wat voor mij het hele plezier uit consultancy haalt. Ik zag al vrij snel in dat een corporate functie niet bij mij paste.”

“Ik heb zelf ook overwogen om vanaf nul te beginnen maar uiteindelijk miste ik de perfecte complementaire partner(s) in crime om dit succesvol vorm te geven – die heb ik bij BuyBay wel gevonden. Ook moest ik eerlijk zijn naar mijzelf toen ik realiseerde dat mijn kracht meer ligt in de scale-up fase dan in de start-up fase.”

“Ik heb met heel veel ex-consultants gepraat over waarom ik wil doen wat ik wil doen. Daaruit kwamen een aantal dingen. Eén is een profit & loss verantwoordelijkheid, twee is voor jezelf bezig zijn, en drie is met je voeten in de modder, dus echt ondernemen. Dat zijn de drie allerbelangrijkste factoren voor mij en die heb ik bij BuyBay gevonden.”

“Ik heb bij BuyBay precies gevonden wat ik zocht, dat is wel heel bijzonder.”

Wat zijn jouw plannen verder bij BuyBay de komende jaren?

“Europese groei. Dit jaar wordt een mooi jaar, we gaan groeien naar Duitsland, we willen naar Frankrijk in de tweede helft van het jaar, we willen de Nederlandse business professionaliseren en verder ontwikkelen. Daar liggen voor ons nog veel kansen. We hebben mooie klanten in Nederland en een bewezen concept. Dus in de uitbereiding en groei kunnen we onze energie kwijt.”

Welke tips zou je consultants die een exit overwegen mee willen geven?

“Sowieso doen. Er zijn gewoon heel veel consultants die er veel te lang over nadenken. De grote consultancy kantoren, zoals in mijn geval McKinsey, zorgen heel goed voor je en creëren een bepaalde zekerheid. Ik zelf heb er lange tijd met veel plezier gewerkt, maar op een gegeven moment ben je toe aan wat anders. Zodra je voelt dat je wat anders wilt is het maken van de overstap vaak een keuze die lastig te maken is. Daardoor wordt deze vaak te lang uitgesteld. Dus ik zou zeggen, bij twijfel gewoon doen!”

Er is momenteel een interessante vacature bij BuyBay: