Ron van den Akker kwam tijdens zijn development leave bij een NGO tot de conclusie dat hij door wilde gaan in het maatschappelijk ondernemen. Hij verliet McKinsey om zich volledig op zijn start-up CollAction te focussen. Na een ontmoeting met één van de Founders van BLOOM besloot Ron parttime in de consultancy terug te keren en part time zijn start-up verder uit te breiden. In dit interview lees je hoe Ron ons vertelt over zijn motivatie achter zijn exit en waarom hij doet wat hij nu doet.

Drie jaar geleden heb je bij McKinsey de exit vanuit de consultancy gemaakt van en ben je met verschillende projecten gestart. Wat is de reden dat je bij McKinsey bent weg gegaan?

“In de tijd dat ik bij McKinsey werkte was het gebruikelijk dat je na een aantal jaar op development leave ging. Sommige collega’s begonnen aan een MBA, andere mensen gingen tijdelijk bij een corporate, start-up of NGO werken. Ik ben bij een NGO aan de slag gegaan waar ik verantwoordelijk was voor het deel dat zich bezighield met het stimuleren en helpen van jonge ondernemers. Hoewel ik met veel plezier bij McKinsey heb gewerkt en het consultancy vak erg leuk vond, ben ik ook graag ondernemend en maatschappelijk relevant bezig. Ik heb in die tijd de keuze gemaakt om niet bij McKinsey terug te keren.”

“Ik ben in mijn tijd bij de NGO in de avonduren begonnen met mijn eigen social, online start-up: CollAction. Ik ben vervolgens bij de NGO weggegaan om me hier meer op te kunnen richten.”

“Ik vind het prettig om projectmatig bezig te zijn, met slimme collega’s te werken en samen complexe problemen op te lossen.”

Wat bevalt je het meest aan het werken aan je eigen start-up?

“De belangrijkste motivatie om aan CollAction te werken is om mijn bescheiden steentje bij te dragen aan de samenleving. Daarnaast vind ik het gewoon heel gaaf om dingen vanuit het niets op te bouwen. Ik vind het ook leuk om met mijn voeten in de modder te staan, in plaats van alleen maar advies te geven. Ik denk dat dit me ook helpt in mijn werk als consultant.”

Nu werk je toch weer bij digital strategy consultancy kantoor BLOOM.

“Ik heb het werk als consultant altijd leuk gevonden. Ik vind het prettig om projectmatig bezig te zijn, met slimme collega’s te werken en samen complexe problemen op te lossen. Daarnaast leer je veel en snel als consultant – ook nu nog iedere dag.”

“In de loop van de jaren was ik al een keer in gesprek gekomen met het BLOOM team. Ik vond het direct een leuk team dat zich bezighoudt met interessante cliënten en projecten – ik vond dat ze zich in een mooie niche bevinden: op het snijvlak van strategy consulting, digital, en data science. Maar ik was ook nog met mijn eigen start-up bezig en dat wilde ik blijven doen. Ik zocht dus naar een manier om het te combineren. Ik heb toen Eric, één van de founders van BLOOM, benaderd om te kijken of werken bij BLOOM niet te combineren was met CollAction. Aangezien BLOOM het werken voor meer traditionele corporates combineert met het werken met start-ups, was Eric direct enthousiast. We hebben vervolgens een mooi scenario bedacht waarbij ik BLOOM en CollAction kan combineren. Deze combinatie is voor nu perfect, omdat wat ik leer bij mijn start-up direct toepasbaar is bij BLOOM en vice versa.”

“Deze combinatie is voor nu perfect, omdat wat ik leer bij mijn start-up direct toepasbaar is bij BLOOM en vice versa.”

Wat is voor jou het grote verschil tussen BLOOM en McKinsey?

“Ten eerste heb ik met heel veel plezier bij McKinsey gewerkt en het is op veel vlakken een fantastische werkgever.

“Wat ik leuk vind aan BLOOM is dat het zich vooral richt op strategie projecten – het type projecten dat ik bij McKinsey het leukst vond. Daarbij ligt de focus bij BLOOM puur op digital. BLOOM is natuurlijk ook een stuk kleiner, wat het werk ondernemender maakt – vanaf dag één ben je medeverantwoordelijk voor het sturen van de organisatie.”

Heb je hier gevonden wat je zocht?

 “Ja ik heb hier zeker gevonden wat ik zocht. Het team bij BLOOM is ontzettend leuk, competent en gemotiveerd. Uiteindelijk is het team en de cultuur toch wat een consultancy baan leuk maakt of niet, dus wat dat betreft zit ik hier goed. Het is ook een heel erg ondernemend bedrijf met veel groeipotentie – het is gaaf om bij te dragen en deel uit te maken van die groei. De projecten en cliënten zijn stuk voor stuk interessant en de work-life balance is relatief goed. Ik ben heel erg tevreden.”