Iedereen heeft wel eens een slechte dag op werk. Als die dagen steeds vaker voorkomen en elke dag in een slechte dag verandert is het tijd voor een exit . Hieronder staan de vijf tekenen dat je huidige baan je niet gelukkig maakt en het tijd is om je te oriënteren op andere banen.

1. Je bent zelf veranderd

Toen je als starter begon was er maar één ding belangrijk: snel carrière maken. De werktijden en werkdruk daagden je uit om alles uit jezelf te halen. Dat dit soms ten koste ging van je privéleven nam je voor lief. Nu je een aantal jaar in de consultancy werkzaam bent geweest merk je dat je andere zaken belangrijker vindt. Vele consultants voor jou hebben een exit gemaakt om meer maatschappelijke impact te kunnen maken of voor zichzelf te beginnen. Er zijn vaak andere functies en werkgevers die beter bij jouw nieuwe behoeftes passen.

2. Je baan past niet meer bij je situatie

Een zestig tot zeventigurige werkweek is binnen de consultancy geen uitzondering. Veel beginnende consultants hebben de motivatie en de levensstijl om deze werkuren vol te kunnen houden. Na een aantal jaar is hun privésituatie vaak heel anders. Je bent gaan samenwonen met je vriend of vriendin en wilt graag een gezin starten. Zestig tot zeventig uur per week gaat hier vaak niet mee samen.

“Je bent gaan samenwonen met je vriend of vriendin en wilt graag een gezin starten”

3. Je krijgt een naar gevoel in je buik wanneer je aan je werk denkt

Op zondagavond begint het al. Je voelt je maag samentrekken bij de gedachte dat je morgen weer naar kantoor moet. Met tegenzin denk je aan alle taken die je aankomende week moet uitvoeren en echt ontspannen lukt die avond niet meer. De rest van de week sta je met tegenzin op om naar kantoor te gaan en hoop je dat de dag snel voorbij is. Zoek de oplossing van het nare gevoel niet bij de dokter, maar in een nieuwe uitdaging!

4. Je wilt met je voeten in de modder staan

Een veel genoemde reden om een exit te maken is dat consultants graag naast adviseren ook hun strategie willen implementeren. Veel consultants maken hiervoor een exit naar een start-up of beginnen er zelf een. “Met je voeten in de modder” en vanaf niets iets opbouwen missen consultants vaak in hun werk. Ex-consultants die hun eigen bedrijf zijn begonnen zijn vaak zeer positief over de ervaring in de consultancy, maar zijn gelukkiger nu ze die skills ook daadwerkelijk toe kunnen passen. Voor Do’s and Don’ts bij het starten van je eigen start-up [klik hier].

“Als je manager er niks van zegt, dan is het voor jou ook goed genoeg”

5. Je mist de motivatie

Je voelt steeds minder motivatie om je werk perfect op te leveren en zoekt steeds vaker de grens op van wat acceptabel is. Als je manager er niks van zegt, dan is het voor jou ook goed genoeg. Zodra je merkt dat je vanuit de verwachtingen van je manager gaat werken in plaats van intrinsiek het werk zo goed mogelijk te doen, dan wordt het tijd goed na te denken of je baan je überhaupt nog motiveert.