Tips voor een strategy consultancy exit naar private equity

De private equity sector heeft een sterke aantrekkingskracht, ook op veel strategie consultants. In plaats van betaald worden om advies te geven word je eigenaar van een bedrijf. Deze structuur biedt meer verantwoordelijkheid, meer mogelijkheden om impact te genereren en leert je veel over (effectief) management en waardecreatie. Het is echter erg moeilijk om de private equity industrie binnen te komen. Er zijn weinig vacatures (voor de verschillende seniority levels) en veel geïnteresseerden. Daarbij wordt de private equity sector gedomineerd door professionals met een sterke finance achtergrond. Naar kandidaten met een achtergrond in strategie consultancy wordt sceptisch gekeken vanwege het gebrek aan deal en finance ervaring. Ook nemen strategie consultants deze gesprekken vaak niet serieus genoeg, mede door het informele karakter van dit soort gesprekken bij andere partijen.

Toch lukt het een aantal consultants elk jaar weer succesvol de overstap te maken. Aan de hand van interviews met (oud) strategie consultants die de overstap hebben gemaakt en gesprekken met 10+ private equity kantoren, hebben we zes tips gedestilleerd om je te helpen toch de overstap te maken.

ConsultancyExit.com heeft doorlopend contact met private equity kantoren en momenteel hebben we 5+ rollen in private equity. Heb je (nu of later) interesse in private equity? Stuur een bericht naar Peter via peter@consultancyexit.com

private equity strategy consultancy

  1. Begrijp waarom consultants interessant zijn voor private equity kantoren

In het boek ‘Barbarians at the gate’ wordt uitvoerig beschreven hoe KKR waarde creëert d.m.v. ‘financial engineering. Met name in Nederland verschuift de nadruk echter steeds meer naar waarde creatie door strategic investments en effectief management. Hierdoor worden consultants steeds aantrekkelijker voor private equity kantoren.

De strategische mindset van strategie consultants kan daarbij veel waarde toevoegen. Kandidaten met M&A ervaring zijn vaak vrijwel direct inzetbaar, door hun ervaring met het sourcen van deals en financieel modelleren. Echter, consultants kunnen vaak beter inschatten wat het (strategisch) potentieel van een bedrijf is en hoe realistisch een transformatie is.

Consultancy ervaring is ook erg waardevol bij het contact met directies van portfolio bedrijven.  Meestal heb je al geleerd hoe je cliënten kan meenemen en overtuigen van je denkwijze.

Daarnaast zijn er meer en meer private equity kantoren die ook waarde creëren door actief, effectief management van portfolio bedrijven. Hierbij kan het gaan om een buy & build strategie of het doorvoeren van operationele verbeteringen. Generieke consultancy ervaring op het gebied van change, stakeholder- en projectmanagement kunnen hierbij sterk van pas komen. Ook specifieke ervaring op het gebied van transformaties of post merger management kan erg waardevol zijn. Denk van tevoren dus goed na welke ervaring jij meebrengt en hoe die waarde toevoegt.

  1. Wees een serieuze kandidaat vanaf het eerste gesprek

Zorg dat je vanaf het allereerste contact duidelijk kan formuleren waarom je in private equity wilt werken en waarom voor dit specifieke private equity kantoor. Generieke interesse om dingen te leren (de motivatie van de meeste consultants) is veelal niet specifiek genoeg in private equity. Verdiep je in het bedrijf (bijv. bedrijfscultuur, achtergrond team, zijn er voormalig consultants werkzaam, etc.) en zorg dat je helder kan overbrengen waarom dit de functie is die jij ambieert en waarom dit het kantoor is waarbij jij wilt werken.

shutterstock_158522150_case interview oefenen

  1. Verdiep je in het portfolio van het kantoor en bedenk hoe jij waarde toe kan voegen.

Gedegen kennis van hun investeringsstrategie (buy & build, focus op operatie, strategic investor) en portfolio (sector, type uitdagingen en kansen) wordt verwacht. Kijk naar welke deals uit hun portfolio jij wel of niet zou doen en waarom. Echter, met kennis van het verleden alleen kom je er niet. Zie jij al business opportunities voor de toekomst? Formuleer daarbij helder waarom jouw specifieke ervaring relevant is voor hun portfolio (sector kennis, functionele expertise, etc.)!

  1. Laat zien dat je je snel kan aanpassen en dat je in staat bent je de benodigde finance skills eigen te maken.

Zorg bijvoorbeeld dat je bent ingelezen op het gebied van verschillende financieringsstructuren (LBO), pay-out modellen (waterfall) en accounting. Zie hiervoor ook dit artikel over het private equity case interview (https://www.theinsidecoach.nl/nl/case-interview/private-equity-case-interview/)  en de private equity training van Street of Walls (http://www.streetofwalls.com/finance-training-courses/#private-equity-training ).

  1. Overweeg een tussenstap.

Laat de ideale functie nog even op zich wachten? Zorg dat je bij je bedrijf projecten in de private equity sector doet of maak een tussenstap door te werken voor een op de operatie gericht private equity kantoor of portfolio bedrijf (bijvoorbeeld als integratie manager). Hierdoor zorg je ervoor dat jouw profiel nog interessanter wordt.

  1. Laat ons je helpen

Wij staan met ConsultancyExit.com doorlopend in contact met ~20 private equity kantoren. Daarbij hebben we een goed overzicht van de portfolio’s en hoe jouw achtergrond daar waarde toe kan voegen. De meeste functies staan op ons vacature overzicht (ConsultancyExit.com/vacatures) maar je kan ook contact opnemen met Peter voor een vrijblijvend gesprek hierover. Hij kan je helpen met:

  1. Een overzicht van welk private equity kantoor zich op welke posities wil versterken (nu en de komende maanden)
  2. Hoe we jouw (consultancy) ervaring het beste kunnen positioneren, met kennis van de werkwijze en portfolio van het specifieke private equity kantoor en begrip van jouw consultancy ervaring
  3. Een goed beeld krijgen van het (vaak uitgebreide) sollicitatieproces en de verwachtingen per stadium (wat wordt er in het “kennismakingsgesprek” van je verwacht, bij welk bedrijf moet je in welke ronde een LBO model bouwen, etc.)

Neem contact op met Peter via peter@consultancyexit.com voor meer informatie of een gesprek